Vi samarbeider med 

 
 

Hovedsponsorer :

        
        
          
   
        
   

     

     
 


  


Hovedsamarbeidspartner:

 

Stokke kommune


Lokale sponsorer:

Lokale sponsorer Lokale sponsorer Lokale sponsorer

Lokale sponsorer    


Kombinerthistorie fra vår region


Årets NM nærmer seg med stormskritt og vi vil derfor dvele litt med historikken til vår gamle paradegren. Og nettopp paradegren har kombinert vært for vår region, spesielt i Telemark og Buskerud.

Vi må starte så tidlig som med Jon Hauge og brødrene Hemmestveit med flere fra Morgedal, som dominert totalt fra første året Kongepokalen ble utdelt i Idretts-Norge, 1879 og fremover. Familien Hemmestveit har totalt 6 kongepokaler og Morgedal IL har totalt 11 kongepokaler før 1903. Telemark har forøvrig 17 kongepokaler før 1905 og 35 totalt.
Otto Aasen fra Rjukan og Kjetil Mårdalen fra Tinn Skilag har 4 kongepokaler hver, som tyder på eit sterkt miljø oppe i Vestfjorddalen.

Etter hvert kom også Buskerud på kombinertkartet og da i særdeleshet legendariske Thorleif Haug fra Drafn. 10 kongepokaler alene taler sitt tydelige språk. Også Emil Kvanlid fra Drammens Ballklubb må nevnes spesielt, med sine 6 kongepokaler. Buskerud har totalt 27 kongepokaler opp gjennom skihistorien. Ikke alle kjenner til at Kristian Hovde, Vikersundbakkens far, fikk kongepokal i 1929. Også familien Fagerås fra Veme har markert seg, da Tor og Ole Henrik har sammen 4 kongepokaler.

Vi kan ikke registrere kongepokal i kombinert til noen fra Vestfold, men det har de tatt igjen i spesielt langrenn og stafett. Det er også eit faktum, at Kjell Kopstad, nasjonal og internasjonal hopper fra Vestfold, var førstemann som hoppet over 100 m i Norge. Det skjedde i Bavalen på Voss.

Hvis vi snakker om VM og OL medaljer til vår region, så tok Thorleif Haug OL gull i 1924 og VM sølv i 1926. Einar Landvik fra Rjukan tok bronse i samme mesterskap. Kjetil Mårdalen tok bronse i VM 1954 Ole Henrik Fagerås samme valør i 1962.

I senere tid har Telemark hatt hegemoniet i vår region. Hovedgrunnen til dette, er den fantastiske karrieren til Knut Tore Apeland fra IL Rein i Vest Telemark. Tok sin første WC seier i 1989 og finn sin første medalje under OL i Albertville 1992, med sølv i lagkonkurransen. Under VM i Falun året etter, ble de sølvmedalje både individuelt og i lagkonkurransen. Nytt sølv ble det i lagkonkurransen under OL på Lillehammer i 1994 og sølvfangsten fortsatte også i lagkonkurransen i VM i Thunder Bay i 1995, GULLmedaljen kom endelig i lagkonkurransen i VM i Trondheim i 1997.

Likevel var 1996 det store året for Knut Tore, med seier i WC sammenlagt, etter seier bl.a. i Prøve VM Trondheim. Men det er eit utrolig faktum, at Knut Tore ALDRI tok en NM tittel. I verdenseliten gjennom hele 1990 tallet, men 1 sølvmedalje og 5 bronsemedaljer, taler sitt tydelige språk, om utur i nettopp NM.
Men gullmedaljer og NM titler ble det til gjengjeld for Telemark under NM i Høydalsmo i 2002. Preben Brynemo fra Kragerø tok gull i sprintkonkurransen og Jan Rune Grave fra Kviteseid det samme i normalkonkurransen. I tillegg skjedde det med kong Harald på indrebane og som prisutdeler. Store dager i øvre Telemark og eit flott mesterskap, med hopp- og langrennsarenaene innenfor eit område på 2 km.
Begge utøverne var også deltagere under OL i Salt Lake City samme året, med 5 plass i lagkonkurransen som det beste. Dette året var forøvrig eit svært turbulent år for både hopp og kombinert, med trenerskifter i sesongen i begge disiplinene.

Preben Brynemo hadde også ein sterk sesong i 2003, med sølv og bronse i NM i Molde, men sykdom ødela for hans VM tur til Val di Fiemme dette året. Preben la også opp som aktiv kombinertløper etter denne sesongen. Ein kuriositet er, at Preben sitt definitive gjennombrudd kom i Buskerud Skikrets med 2 plass i junior NM i Vikersund og langrenn hos Holeværingen i 1995. Han ble noen år etterpå ein glimrende trener i Kollenhopp og har stor andel i dette teamets suksess.

Jan Rune Grave hadde eit sterkt NM også i 2004 med sølvmedaljer i begge disiplinene i Bardu. Hard fight om kongepokalen i sprinten, men med seier til Magnus Moan.

Telemark tok også sølvmedalje i lag NM i 1999 og 2000 med Apeland, Brynemo og Grave og bronsemedalje i 2006 med Grave, Magmus Krog og Torkild R.Aam. Dette var Jan Rune sin siste kombinertkonkurranse, da han vann spurtduell med Sør Trøndelag II i langrennsdress, men med kvit skjort og slips.

Krog og Aam er forøvrig begge deltagere i årets NM og er i en outsiderposisjon. Magnus Krog er dobbel norsk juniormester og har også bronsemedalje fra lagkonkurransen i junior VM i Italia i 2007. Har 5 plass som karrierebest i NM fra 2005. Torkild var inne på elitelaget ein sesong, har medalje i junior NM og han har også 5 plass fra NM 2006 som best.

Dette var litt kombinerhistorie fra vertskretsen for årets NM på ski, Telemark og Vestfold Skikrets, med Buskerud Skikrets og Vikersund som vertskap for kombinert hopp, spesielt hopp og lag, som avslutning på sesongen i slutten av mars. Og da er utøverne, spesielt fra Buskerud i hovedrollen, både i herre- og dameklassen. Vestfold ligger også "eit hav" foran Telemark når det gjelder hopp for tiden.

Vi går ei spennende og begivenhetsrik uke i møte.

Toralf Grave,
Rennleder kombinert


Tilbake


 

 

  Andre NM i 2010
NM ski 2010 Del 2

NM i skiskyting på Simostranda 6.-11. april 2010 
 


Les NM-avisa på nett
 Hør NM sangen! 
(ca 1 minutt)
Kontakt oss:
Leder: Olav Aas
Nestleder: Sigbjørn Fjærvoll Rennleder: Jon Olav Knotten
Presse: Inger Nergaard
Kultur: Ole Jan Aasen

 
Denne siden er levert av

NM Ski 2010
Storås skistadion
Stokke

     
Site powered by WebOfficeOne ©